Obligatie - Samen Sterk voor een Eigen Zaal
Spelen wij volgend seizoen zaalhockey in een eigen blaashal? Het zou zomaar kunnen! Sterker nog: als het aan het bestuur van HC Rotterdam ligt, staat er in december ook op ons complex een heuse hockeydome.
hal rotterdam
111
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-111,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

SAMEN STERK met een lening voor de hal:

De Robligatie

Robligatie

Naast de financiering van de blaashal hoopt het bestuur uiteindelijk meer op te halen om ook de balans te kunnen herfinancieren. Hiervoor geeft HC Rotterdam een obligatielening uit: de Robligatie.

Wat doe je precies als je een robligatie afneemt?

Met een Robligatie leen je de club het bedrag waarvoor je Robligaties gekocht hebt. De club betaald gedurende zeven jaar een +/- 8% annuïteit zodat je aan het einde van de looptijd je hoofdsom volledig terughebt. Echter, een deel van de rente (= onderdeel van de annuïteit betaling) schenk je aan de club. Deze schenking kun je in aftrek brengen op je inkomstenbelasting. Hierdoor ontstaat er een rendement voor het lid van ongeveer 3,4% maar hoeft de club maar ongeveer 0% rente te betalen. De club gebruikt dit voor extra aflossing in plaats van rente op een ‘klassieke’ bankfinanciering.

Hoe gaat dat in zijn werk?

  • Per 1 maart 2019 betaal je een inleg van € 1.000,-,  € 2.500,- of een veelvoud van dit bedrag.
  • In de periode 2020-2026 betaalt HC Rotterdam je jaarlijks een vast bedrag (€ 480,-) aan rente en aflossing terug. Zo is de lening op 1 maart 2026 volledig afgelost en heb je ook de rente ontvangen. De lening wordt vastgelegd in een notariële akte.
  • Van dit vaste bedrag schenk je jaarlijks minimaal een kwart terug aan HC Rotterdam (€ 120,-);
  • Als deelnemer kan je deze schenking in jouw aangifte inkomstenbelasting jaarlijks aftrekken van je belastbaar inkomen.
  • Je mag natuurlijk meer schenken! Bij een schenking van 42,5% van de jaarlijkse rente en aflossing krijg je netto je volledige inleg terug, maar geen rente.

De voordelen

Een Robligatielening levert drie voordelen op:

  • Als deelnemer hou je na de schenking en belastingteruggave een aantrekkelijk rendement van 3,4% over.
  • De vereniging krijgt – door de gedeeltelijke schenking – een rentevrije lening.
  • Samen krijgen wij een prachtige blaashal en spelen wij vanaf volgend seizoen zaalhockey op ons eigen complex!

Waarom is de minimale omvang van de Robligatie verlaagd van € 2.500,- naar € 1.000,- ?

De club heeft een adviseur gevonden die de administratieve afhandeling van de Robligatie voor ons kan doen. Dit geeft veel meer zekerheid met betrekking tot de uitvoering van de lening en maak het ook mogelijk om kleinere bedragen te administreren.

Hoe zit het met de exploitatie van de blaashal?

Onder het plan ligt een gedegen exploitatiebegroting die uitgaat van grofweg drie inkomstenstromen: de jaarlijkse besparing van zaalhuur, de huurinkomsten van de KNHB en een (klein) gedeelte extra horecaopbrengsten. In principe brengen wij in ons exploitatiemodel de financiering naar nul in zeven jaar terwijl de levensduur van de hal op 15-20 jaar wordt geschat.

Wat is er gebeurd met de eerdere eis dat onze banklening ook geherfinancierd moest worden?

Er zijn een aantal leden opgestaan die de zaal zo belangrijk vonden voor onze club dat zij dat gedeelte van de financiering voor hun rekening zullen nemen. Hierdoor hoeft de club alleen de blaashalfinancieringsbehoefte op te halen. Nu, aan het begin van de campagne, nog zo’n € 350.000,-

SAMEN STERK. DOE JE MEE?